När Bordeaux kommer på tal så handlar det så gott som alltid om rött vin. Världens mest prestigefyllda vinregion gör några av världens dyraste och högst ansedda viner, som i sin tur fått stå modell för en stor del av övriga världens rödviner. Kalifornien, Chile, Argentina samt delar av Australien och Sydafrika har satsat stort på de blå Bordeaux-druvorna. Ingen annan vinregion har influerat världen så som Bordeaux har.
De vita vinerna från Bordeaux är långt mindre berömda och efterapade. Och det tillverkas inte alls lika mycket vitt som rött från Bordeaux, endast 8% av Bordeaux vinodlingsyta används till torrt vitt vin. Druvmässigt handlar det i huvudsak om Sauvignon blanc och Semillon, med lite Muscadelle på ett hörn.
Sauvignon blanc har ofta den typiska friskt syrliga stilen där kattkiss-på-krusbärsbuske möter nässlor i aromen. Vi hittar t.ex. detta i viner från Sancerre, och i kombination med tropisk frukt i omtyckta viner från Nya Zealand.
I vit Bordeaux är ofta Sauvignon blancs typiska drag ganska nedtonade. Dels på grund av att den mer neutrala druvan Semillon är en del av blandningen, och dels på grund av att vinerna ofta lagras en del på ekfat. Ekfat är hyfsat ovanligt i Sancerre, och existerar knappt (i sammanhanget) på Nya Zealand.
Resultatet är viner som gör sig väldigt bra till mat, och som därmed kanske inte är lika härliga att bara stjälpa i sig ett glas av i bersån. Jag köpte mig en hel varmrökt regnbåge och kokade lite färskpotatis. Som komplement plockade jag fram ett av Mannerströms favorittillbehör till fisk: frästa gröna ärtor med schalottenlök i rikligt med smör. Fet fisk med smöriga ärtor lirar jättefint med den vita Bordeaux jag provade. Smakintensitet och rundhet fanns både i glaset och på tallriken.
Château Bichon Cassignols från distriktet Graves (2016, 124 kr, nr 4124) innehåller 65% Semillon och 35% Sauvignon blanc, vilket är ovanligt Semillon-tungt. Det omvända förhållandet är vanligare. Blandningen gör att krusbär & Co inte träder fram, det är istället mogna äpplen och päron som dominerar frukten, med tydlig touch av vanilj. En härlig sälta och en aning av bivax finns också med, vilket bidrar till komplexitet och matvänlighet.
Matmässigt tycker jag att smakrika fiskrätter ligger närmast till hands, t.ex. varmrökt eller grillad fet fisk med oblyga tillbehör. Självklart även grillat vegetariskt så länge det finns feta tillbehör. Vit Bordeaux kan också stå upp mot medelkraftiga kycklingrätter. Så nästa gång du funderar på en vit Bourgogne eller annan ekad Chardonnay så tycker jag du ska prova vit Bordeaux istället.
Vit Bordeaux + Regnbåge
När Bordeaux kommer på tal så handlar det så gott som alltid om rött vin. Världens mest prestigefyllda vinregion gör några av världens dyraste och högst ansedda viner, som i sin tur fått stå modell för en stor del av övriga världens rödviner. Kalifornien, Chile, Argentina samt delar av Australien och Sydafrika har satsat stort på de blå Bordeaux-druvorna. Ingen annan vinregion har influerat världen så som Bordeaux har.
De vita vinerna från Bordeaux är långt mindre berömda och efterapade. Och det tillverkas inte alls lika mycket vitt som rött från Bordeaux, endast 8% av Bordeaux vinodlingsyta används till torrt vitt vin. Druvmässigt handlar det i huvudsak om Sauvignon blanc och Semillon, med lite Muscadelle på ett hörn.
Sauvignon blanc har ofta den typiska friskt syrliga stilen där kattkiss-på-krusbärsbuske möter nässlor i aromen. Vi hittar t.ex. detta i viner från Sancerre, och i kombination med tropisk frukt i omtyckta viner från Nya Zealand.
I vit Bordeaux är ofta Sauvignon blancs typiska drag ganska nedtonade. Dels på grund av att den mer neutrala druvan Semillon är en del av blandningen, och dels på grund av att vinerna ofta lagras en del på ekfat. Ekfat är hyfsat ovanligt i Sancerre, och existerar knappt (i sammanhanget) på Nya Zealand.
Resultatet är viner som gör sig väldigt bra till mat, och som därmed kanske inte är lika härliga att bara stjälpa i sig ett glas av i bersån. Jag köpte mig en hel varmrökt regnbåge och kokade lite färskpotatis. Som komplement plockade jag fram ett av Mannerströms favorittillbehör till fisk: frästa gröna ärtor med schalottenlök i rikligt med smör. Fet fisk med smöriga ärtor lirar jättefint med den vita Bordeaux jag provade. Smakintensitet och rundhet fanns både i glaset och på tallriken.
Château Bichon Cassignols från distriktet Graves (2016, 124 kr, nr 4124) innehåller 65% Semillon och 35% Sauvignon blanc, vilket är ovanligt Semillon-tungt. Det omvända förhållandet är vanligare. Blandningen gör att krusbär & Co inte träder fram, det är istället mogna äpplen och päron som dominerar frukten, med tydlig touch av vanilj. En härlig sälta och en aning av bivax finns också med, vilket bidrar till komplexitet och matvänlighet.
Matmässigt tycker jag att smakrika fiskrätter ligger närmast till hands, t.ex. varmrökt eller grillad fet fisk med oblyga tillbehör. Självklart även grillat vegetariskt så länge det finns feta tillbehör. Vit Bordeaux kan också stå upp mot medelkraftiga kycklingrätter. Så nästa gång du funderar på en vit Bourgogne eller annan ekad Chardonnay så tycker jag du ska prova vit Bordeaux istället.