I midsomras var jag på bröllop i Toscana, och till min glädje hölls bröllopet på en vingård. Väldigt trevligt bara det, och dessutom är vingården just i färd med att expandera rejält. Utanför byn Volterra finns vingården Monterosola, mitt i det så typiskt böljande och kulliga toskanska landskapet. Geografiskt ligger Volterra mitt emellan det år 1994 skapade distriktet Bolgheri och det klassiska Chianti-distriktet. Bolgheri är ursprungsplats för så kallade Super-Tuscans eller Supertoscanare, som tog vinvärlden med storm på 70-talet genom att göra power-viner på Bordeaux-druvor, framförallt Cabernet sauvignon och Merlot. Chianti och det ännu finare Chianti Classico har i århundraden gjort röda viner baserade på druvan Sangiovese. Vingården Monterosola har fokuserat på de röda druvorna Sangiovese, Cabernet sauvignon, Merlot och Syrah. En mix av Bolgheris och Chiantis traditioner med ett inslag av Rhone med andra ord. Det som intresserade mig mest var att få se hur man bygger ett vineri från grunden. Montesrosola expanderar och är precis inne i slutspurten med att färdigställa den nya cantinan som ska stå klar i tid till årets skörd. Cantinan innefattar ytor för att möta förbipasserande kunder, dvs provningslokaler, butik och servering. Men mer intressant var att se hur de löst hela vinmakningen. En arkitekt och en enolog har tillsammans planerat en byggnad som ska vara optimerad för hela processen: från sortering och hantering av druvor till pressning, jästankar, temperaturkontroll och lagring. Monterosolas svenske ägare Bengt berättade om alla val de ställts inför och hur filosofin kring vilken sorts vin de vill göra har styrt allt. Vingårdsbossen Michele berättade om hur vingården 2013 ställde om till ekologisk produktion, och hur den nya cantinan kommer att förbättra hela processen. De röda vinerna är av hög kvalitet och har de egenskaper man förväntar sig: täta, smakintensiva, bra balans mellan tanniner, syra och kropp, lagom fatlagring. Några av de röda vinerna har funnits i Systembolagets beställningssortiment, låt oss hoppas att de hittar tillbaka dit. I samband med expansionen kommer Monterosola också att börja producera vitt vin. De första stockarna med vita druvor planterades för 4 år sedan och 2018 blir den första kommersiella årgången för deras vita vin. Vi fick prova en vit blend från 2017 års skörd och den lovar gott!
Besök i Toscana
I midsomras var jag på bröllop i Toscana, och till min glädje hölls bröllopet på en vingård. Väldigt trevligt bara det, och dessutom är vingården just i färd med att expandera rejält.
Utanför byn Volterra finns vingården Monterosola, mitt i det så typiskt böljande och kulliga toskanska landskapet. Geografiskt ligger Volterra mitt emellan det år 1994 skapade distriktet Bolgheri och det klassiska Chianti-distriktet. Bolgheri är ursprungsplats för så kallade Super-Tuscans eller Supertoscanare, som tog vinvärlden med storm på 70-talet genom att göra power-viner på Bordeaux-druvor, framförallt Cabernet sauvignon och Merlot. Chianti och det ännu finare Chianti Classico har i århundraden gjort röda viner baserade på druvan Sangiovese.
Vingården Monterosola har fokuserat på de röda druvorna Sangiovese, Cabernet sauvignon, Merlot och Syrah. En mix av Bolgheris och Chiantis traditioner med ett inslag av Rhone med andra ord.
Det som intresserade mig mest var att få se hur man bygger ett vineri från grunden. Montesrosola expanderar och är precis inne i slutspurten med att färdigställa den nya cantinan som ska stå klar i tid till årets skörd. Cantinan innefattar ytor för att möta förbipasserande kunder, dvs provningslokaler, butik och servering. Men mer intressant var att se hur de löst hela vinmakningen. En arkitekt och en enolog har tillsammans planerat en byggnad som ska vara optimerad för hela processen: från sortering och hantering av druvor till pressning, jästankar, temperaturkontroll och lagring.
Monterosolas svenske ägare Bengt berättade om alla val de ställts inför och hur filosofin kring vilken sorts vin de vill göra har styrt allt. Vingårdsbossen Michele berättade om hur vingården 2013 ställde om till ekologisk produktion, och hur den nya cantinan kommer att förbättra hela processen. De röda vinerna är av hög kvalitet och har de egenskaper man förväntar sig: täta, smakintensiva, bra balans mellan tanniner, syra och kropp, lagom fatlagring. Några av de röda vinerna har funnits i Systembolagets beställningssortiment, låt oss hoppas att de hittar tillbaka dit.
I samband med expansionen kommer Monterosola också att börja producera vitt vin. De första stockarna med vita druvor planterades för 4 år sedan och 2018 blir den första kommersiella årgången för deras vita vin. Vi fick prova en vit blend från 2017 års skörd och den lovar gott!