Under hösten 2018 håller jag fyra vinprovningar med teman som är speciella för mig av olika anledningar.
Bubblande viner, torsdag 29 november, kl 19-21
I advents- och nyårstider vill vi ha något festligt i glasen. Och vad känns lyxigare än klassikern bubbel? Men vad är det egentligen? Allt som bubblar? Under denna provning testar vi bland annat Cremant, Cava, Prosecco och Champagne. Vad är skillnaderna mellan dessa mousserande drycker? Och viktigast av allt, vilken stil gillar du bäst? Vi provar bubbel tills du vet svaret!
Om temat: Bubbel har blivit oerhört populärt och är numera en året runt-dryck, lika självklar på uteserveringen som vid tolvslaget på nyårsafton. En sak som är spännande med mousserande vin är att det till stor del är vinmakningen som avgör det färdiga resultatet. Trenderna för vanligt vin går mot att vinmakaren ska lägga sig i så lite som möjligt, och istället låta druvsorten och platsens unika förutsättningar sätta avtryck i vinets egenskaper. Med bubbel har vinmakarens alla val oftare en stor betydelse, och dessa val ser olika ut på olika platser. Dessa val borrar vi djupare i och testar hur det påverkar våra doft- och smakupplevelser.
När: torsdag 29 november, 19-21 Pris: 425 kr inkl. vin och tilltugg Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Udda druvor, onsdag 31 oktober, kl 19-21
Det finns nästan 1400 olika druvor som det görs vin på, men 80% av allt vin som tillverkas kommer från endast 20 av dessa druvor. Du har säkert druckit vitt på druvorna Chardonnay och Riesling, och inom rött är du bekant med Cabernet Sauvignon och Syrah. Men resten av druvorna då? Silvaner, Hondarrabi zuri, Zweigelt och Aglianico – vi provar vitt och rött av druvor du kanske aldrig hört talas om, men som har goda chanser att bli nya storfavoriter.
Om temat: Jag har alltid varit fascinerad av vad det är som gjort vissa druvor populära medans andra druvor hamnat utanför rampljuset. Och så fick jag boken ”Godforsaken grapes” av Jason Wilson framför ögonen, och den gav intressanta perspektiv. Trender, historiens nycker, marknadsföringskampanjer och populärkultur styr vad vi kan välja på när vi köper vin. Jag tycker att det är dags att ge några av doldisarna chansen!
Höstviner, torsdag 11 oktober, kl 19-21 I takt med att kylan och mörkret smyger sig på ökar suget efter rätter på svamp och rotfrukt, långkok och mustiga smaker. I glasen vill vi så klart ha något som ger samma värmande känsla. Vi provar röda viner med egenskaper som hjälper oss att njuta till fullo av höstens umgänge och mat. Vi landar i Argentina, Portugal, Italien och Rhonedalen.
Om temat: Det finns två vintillfällen som jag ofta längtar till. Det första är försommarens första kalla glas vitt på balkong eller uteservering. Det andra är ett välgörande glas rött under de första hösthelgerna. Jag älskar höstens matlagning. Långkok som puttrar länge, rotfrukter som får koncentrerade smaker, och så svamp som är det godaste av allt. Om nu mat kan ge så stort välbefinnande så vill jag ju också maximera vad vinet kan tillföra.
Vinlandet Österrike, torsdag 20 september, kl 19-21 Österrike är ett vinland i tiden, främst på grund av de fantastiska vita vinerna på druvor som Grüner veltliner och Riesling. Friska och fräscha med ljuvliga fruktaromer, som för tankarna till klara alpbäckar och snöklädda bergstoppar. Vissa av Österrikes vinmakare är även hejare på att göra högklassigt rött, av internationella druvor som Pinot Noir såväl som mindre kända inhemska druvor, som Zweigelt. Denna kväll provar vi på den imponerande bredd som gjort Österrike så poppis bland vinälskare.
Om temat: Bara en sån sak som att Österrike rest sig, från att ha åkt ut på knockout efter glykolskandalen på 80-talet, till att vara ansett som ett oerhört högkvalitativt vinland! Österrike kittlar också speciellt för alla älskare av vita viner med hög syra, med inhemska Grüner veltliner och Riesling som toppdruvor. Jag älskar också deras skruvkorkar!
När: torsdag 20 september, 19-21 Pris: 375 kr inkl. vin och tilltugg Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Vinprovningar hösten 2018
Under hösten 2018 håller jag fyra vinprovningar med teman som är speciella för mig av olika anledningar.
Bubblande viner, torsdag 29 november, kl 19-21
I advents- och nyårstider vill vi ha något festligt i glasen. Och vad känns lyxigare än klassikern bubbel? Men vad är det egentligen? Allt som bubblar? Under denna provning testar vi bland annat Cremant, Cava, Prosecco och Champagne. Vad är skillnaderna mellan dessa mousserande drycker? Och viktigast av allt, vilken stil gillar du bäst? Vi provar bubbel tills du vet svaret!
Om temat: Bubbel har blivit oerhört populärt och är numera en året runt-dryck, lika självklar på uteserveringen som vid tolvslaget på nyårsafton. En sak som är spännande med mousserande vin är att det till stor del är vinmakningen som avgör det färdiga resultatet. Trenderna för vanligt vin går mot att vinmakaren ska lägga sig i så lite som möjligt, och istället låta druvsorten och platsens unika förutsättningar sätta avtryck i vinets egenskaper. Med bubbel har vinmakarens alla val oftare en stor betydelse, och dessa val ser olika ut på olika platser. Dessa val borrar vi djupare i och testar hur det påverkar våra doft- och smakupplevelser.
När: torsdag 29 november, 19-21
Pris: 425 kr inkl. vin och tilltugg
Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Köp biljett här: https://billetto.se/e/bubblande-viner-biljetter-318240
Udda druvor, onsdag 31 oktober, kl 19-21
Det finns nästan 1400 olika druvor som det görs vin på, men 80% av allt vin som tillverkas kommer från endast 20 av dessa druvor. Du har säkert druckit vitt på druvorna Chardonnay och Riesling, och inom rött är du bekant med Cabernet Sauvignon och Syrah. Men resten av druvorna då? Silvaner, Hondarrabi zuri, Zweigelt och Aglianico – vi provar vitt och rött av druvor du kanske aldrig hört talas om, men som har goda chanser att bli nya storfavoriter.
Om temat: Jag har alltid varit fascinerad av vad det är som gjort vissa druvor populära medans andra druvor hamnat utanför rampljuset. Och så fick jag boken ”Godforsaken grapes” av Jason Wilson framför ögonen, och den gav intressanta perspektiv. Trender, historiens nycker, marknadsföringskampanjer och populärkultur styr vad vi kan välja på när vi köper vin. Jag tycker att det är dags att ge några av doldisarna chansen!
När: onsdag 31 oktober, 19-21
Pris: 375 kr inkl. vin och tilltugg
Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Köp biljett här: https://billetto.se/sv/e/udda-druvor-tickets-305305
Höstviner, torsdag 11 oktober, kl 19-21
I takt med att kylan och mörkret smyger sig på ökar suget efter rätter på svamp och rotfrukt, långkok och mustiga smaker. I glasen vill vi så klart ha något som ger samma värmande känsla. Vi provar röda viner med egenskaper som hjälper oss att njuta till fullo av höstens umgänge och mat. Vi landar i Argentina, Portugal, Italien och Rhonedalen.
Om temat: Det finns två vintillfällen som jag ofta längtar till. Det första är försommarens första kalla glas vitt på balkong eller uteservering. Det andra är ett välgörande glas rött under de första hösthelgerna. Jag älskar höstens matlagning. Långkok som puttrar länge, rotfrukter som får koncentrerade smaker, och så svamp som är det godaste av allt. Om nu mat kan ge så stort välbefinnande så vill jag ju också maximera vad vinet kan tillföra.
När: torsdag 11 oktober, 19-21
Pris: 390 kr inkl. vin och tilltugg
Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Köp biljett här: https://billetto.se/sv/e/hostviner-tickets-305304
Vinlandet Österrike, torsdag 20 september, kl 19-21
Österrike är ett vinland i tiden, främst på grund av de fantastiska vita vinerna på druvor som Grüner veltliner och Riesling. Friska och fräscha med ljuvliga fruktaromer, som för tankarna till klara alpbäckar och snöklädda bergstoppar. Vissa av Österrikes vinmakare är även hejare på att göra högklassigt rött, av internationella druvor som Pinot Noir såväl som mindre kända inhemska druvor, som Zweigelt. Denna kväll provar vi på den imponerande bredd som gjort Österrike så poppis bland vinälskare.
Om temat: Bara en sån sak som att Österrike rest sig, från att ha åkt ut på knockout efter glykolskandalen på 80-talet, till att vara ansett som ett oerhört högkvalitativt vinland! Österrike kittlar också speciellt för alla älskare av vita viner med hög syra, med inhemska Grüner veltliner och Riesling som toppdruvor. Jag älskar också deras skruvkorkar!
När: torsdag 20 september, 19-21
Pris: 375 kr inkl. vin och tilltugg
Plats: En kaffe por favor, Timmermansgatan 37
Köp biljett här: https://billetto.se/sv/e/vinlandet-osterrike-tickets-305297