Bordeaux + Bearnaise

En sak jag tycker har varit svår sedan jag blev pescetarian för tre år sedan är att hitta på maträtter till kraftiga röda viner, som traditionellt dricks till kött. Därför har jag bestämt att jag ska ägna 2018 åt att lära mig laga riktigt bra vegetarisk mat som kompletterar just den där typen av vin. Idag var första testet. Min svåger Jakob och jag försökte vegofiera en klassisk fransk bistrorätt som gjord för rött Bordeauxvin.

Vi utgick från entrecôte, pommes och bearnaisesås och provade oss fram till hur man kan ersätta entrecôten med en vegetarisk färsbiff. Svarta bönor, svamp och lök utgjorde stommen, rökt paprika, soja, chili, vitlök, persilja, timjan och sesamolja var kryddningen.

Kvällens röda Bordeauxvin var Chateau Labadie 2014, Nr 3550, som kostar 139:- och finns i ganska många butiker. Druvorna är Merlot 60% Cab Franc 20%, Cab Sauvignon 20%. Kombinationen blev väldigt bra, vegobiffarna klarade sin uppgift galant, vinet är prisvärt och typiskt för röd Bordeaux (svarta vinbär, ekfatskaraktär, tobak, kaffe), en dröm till denna typ av mat. Rekommenderar alla att testa kombon!