Härom veckan höll jag en vinprovning med temat Höstviner. En av deltagarnas favoriter kommer från Portugal och heter Quinta dos Castelares. Ett vin som passar utmärkt till höstig vardagsmat, i synnerhet en värmande omelett. Jag svettade gul lök, vitlök och lite chili i olivolja i en gjutjärnspanna, lade i trattkantareller som jag stekte vätskan ur. Sen på med en klassisk omelettsmet. När omeletten börjat stelna undertill klickade jag på timjan-crème fraiche. Sen åkte pannan in i ugnen i 175 grader tills den stelnat lagom. Till servevrades en slalad med tomat, gurka, purjo och persilja med dijonvinaigrette.
Quinta dos Castelares 2016 har nr 2030, kostar 89 kr och finns i många butiker. Druvblandningen är typisk för Portugal: 50% Touriga nacional, 25% Touriga franca och 25% Tinta roriz (det portugisiska namnet för Tempranillo). Vinet har intensiv smak av frukt, viss fatkaraktär och bra balans mellan syra, tanniner och fyllighet. Vinet är ett bra allroundvin, passar även till mer smakrik mat som linsgrytor och ugnsbakade rotfrukter.
PORTUGAL + OMELETT
Härom veckan höll jag en vinprovning med temat Höstviner. En av deltagarnas favoriter kommer från Portugal och heter Quinta dos Castelares. Ett vin som passar utmärkt till höstig vardagsmat, i synnerhet en värmande omelett. Jag svettade gul lök, vitlök och lite chili i olivolja i en gjutjärnspanna, lade i trattkantareller som jag stekte vätskan ur. Sen på med en klassisk omelettsmet. När omeletten börjat stelna undertill klickade jag på timjan-crème fraiche. Sen åkte pannan in i ugnen i 175 grader tills den stelnat lagom. Till servevrades en slalad med tomat, gurka, purjo och persilja med dijonvinaigrette.
Quinta dos Castelares 2016 har nr 2030, kostar 89 kr och finns i många butiker. Druvblandningen är typisk för Portugal: 50% Touriga nacional, 25% Touriga franca och 25% Tinta roriz (det portugisiska namnet för Tempranillo). Vinet har intensiv smak av frukt, viss fatkaraktär och bra balans mellan syra, tanniner och fyllighet. Vinet är ett bra allroundvin, passar även till mer smakrik mat som linsgrytor och ugnsbakade rotfrukter.