Silvaner + Löjrom

För många är denna fredag sista jobbdagen innan semestern. Även för mig. Därför vill jag tipsa om en mycket angenäm nyhet på Systembolaget, som välförtjänt får tuppa sig i sällskap med klassikern smörstekt löjromstoast. Det är ju en snabblagad förrätt, eller kanske ännu hellre en seriös snack som passar perfekt en lat semesterfirarkväll.

Löjromstoast är ju en enkel klassiker: stek bröd (helst levain) i smör och lägg sen på löjrom, gräddfil och finhackad röd lök. Dryckesmässigt är ju champagne det klassiska valet, men generellt så funkar piggt vitt vin med hög syra utmärkt till. Denna gång valde jag en tysk nyhet i Systembolagets sortimentet: Graf von Schönborn från Franken, nr 6458, 119 kr.

Druvan heter Silvaner, en druva som odlas väldigt mycket i Tyskland, men som väldigt sällan hittar till Systembolagets sortiment. Det är framförallt i Franken som druvan kommer till sin rätt, i  övriga Tyskland odlas den med högre skördeuttag vilket ger mesigare viner. Silvaner delar många egenskaper med Riesling, samma höga syra och samma grundaromer. Där Riesling kan explodera i en härligt komplex mängd olika toner är Silvaner oftast lite plattare. I detta fall gör det dock ingenting! Vinet är lätt pärlande och spritter spännande på tungan. Syran och citrus/lime i botten känns oerhört friskt, lite annan frukt och blomster förhöjer. Det är enkelt men riktigt bra med sin härliga fräschör. Vill du skippa toasten, så platsar vinet som ensam underhållare på vilken tillställning som helst. Ett lättdrucket trivselvin.