Min svåger Jakob och jag ville laga en vegorätt som kan ersätta kyckling i lergryta, som vi ofta lagat som söndagsrätt, och passar till ett rött Rhônevin.
Vi utgick från Quorn, som ju är ganska mesig i den form man köper den, så vi öste på och marinerade Quorn-filéer i rödvin, olivolja, soja, sesamolja, vitlök, chili, rökt paprika och timjan innan vi stekte dem.
Vi använde lergrytan för att skapa basen till såsen, som vi sedan redde med smör och grädde. Till det serverade vi pressad potatis och mosade gröna ärtor med schalottenlök.
Vinet var Vacqueyras Domaine Saint Roch Vieilles Vignes 2016, Nr 2329, 149:- och var kanske lite kraftigare än maten. Ett lite lättare vin, typ Côtes du Rhône, hade passat bättre. Hur som helst blev maträtten mycket lyckad, marinaden gjorde Quorn till allt annat än mesigt.
* En sak jag tycker har varit svår sedan jag blev pescetarian för tre år sedan är att hitta på maträtter till kraftiga röda viner, som traditionellt dricks till kött. Därför har jag bestämt att jag ska ägna 2018 åt att lära mig laga riktigt bra vegetarisk mat som kompletterar just den där typen av vin.
Vacqueyras + Quorn
Idag var det dags för del två av #vegovin *
Min svåger Jakob och jag ville laga en vegorätt som kan ersätta kyckling i lergryta, som vi ofta lagat som söndagsrätt, och passar till ett rött Rhônevin.
Vi utgick från Quorn, som ju är ganska mesig i den form man köper den, så vi öste på och marinerade Quorn-filéer i rödvin, olivolja, soja, sesamolja, vitlök, chili, rökt paprika och timjan innan vi stekte dem.
Vi använde lergrytan för att skapa basen till såsen, som vi sedan redde med smör och grädde. Till det serverade vi pressad potatis och mosade gröna ärtor med schalottenlök.
Vinet var Vacqueyras Domaine Saint Roch Vieilles Vignes 2016, Nr 2329, 149:- och var kanske lite kraftigare än maten. Ett lite lättare vin, typ Côtes du Rhône, hade passat bättre. Hur som helst blev maträtten mycket lyckad, marinaden gjorde Quorn till allt annat än mesigt.
* En sak jag tycker har varit svår sedan jag blev pescetarian för tre år sedan är att hitta på maträtter till kraftiga röda viner, som traditionellt dricks till kött. Därför har jag bestämt att jag ska ägna 2018 åt att lära mig laga riktigt bra vegetarisk mat som kompletterar just den där typen av vin.