I Roms gränder åt jag för ett par veckor sedan en rätt som återkommit till mig i drömmarna – på ett bra sätt. Var därför tvungen att försöka återskapa den och det blev riktigt lyckat! Rätten i fråga är Spaghetti All’Aragosta, dvs Spaghetti med hummer.
Så här gjorde jag: Klorna, stjärten och övrigt kött gröptes ur hummern, därefter rostades skal och skrov i ugn med morot och lök. Lägg över i kastrull, på med vatten och vitt vin, koka ner till en tät fond. Ta fram en stekpanna låt schalottenlök, vitlök och chili mjukna med olivolja, i med några skållade körsbärstomater, vitt vin, hummerfonden och några smörklickar. Nästan färdigkokt spaghetti (OBS! Färdigkokt betyder icke mjuk och sladdrig, utan spänstig med pyttelite motstånd i kärnan) kastas i pannan för att suga upp såsen sista minuten … och sedan i med hummern. Toppa med persilja och hummerklo. Gott.
En så smörig och fyllig rätt kräver vin med motsvarande egenskaper så jag valde vit Bourgogne. Les Ursulines 2015 från Jean-Claude Boisset, nr 70131, 139 kr, 100% Chardonnay. Lätt fatton och rund kropp, ändå påtaglig syra. En enkel Bourgogne som spelade sin roll väl. Passar också till stekt och grillad fisk med feta eller smakintensiva tillbehör. Det här är inget vin jag gillar att sällskapsdricka, för mig behöver det här vinet matchas med mat.
Ps. Det finns djupfryst (MSC-märkt) hummer att köpa i många butiker, och i ärlighetens namn funkar den utmärkt. Framför allt i en sådan här rätt. Men visst, kör på färsk om ekonomin tillåter. Ds.
Vit Bourgogne + Hummerpasta
I Roms gränder åt jag för ett par veckor sedan en rätt som återkommit till mig i drömmarna – på ett bra sätt. Var därför tvungen att försöka återskapa den och det blev riktigt lyckat! Rätten i fråga är Spaghetti All’Aragosta, dvs Spaghetti med hummer.
Så här gjorde jag: Klorna, stjärten och övrigt kött gröptes ur hummern, därefter rostades skal och skrov i ugn med morot och lök. Lägg över i kastrull, på med vatten och vitt vin, koka ner till en tät fond. Ta fram en stekpanna låt schalottenlök, vitlök och chili mjukna med olivolja, i med några skållade körsbärstomater, vitt vin, hummerfonden och några smörklickar. Nästan färdigkokt spaghetti (OBS! Färdigkokt betyder icke mjuk och sladdrig, utan spänstig med pyttelite motstånd i kärnan) kastas i pannan för att suga upp såsen sista minuten … och sedan i med hummern. Toppa med persilja och hummerklo. Gott.
En så smörig och fyllig rätt kräver vin med motsvarande egenskaper så jag valde vit Bourgogne. Les Ursulines 2015 från Jean-Claude Boisset, nr 70131, 139 kr, 100% Chardonnay. Lätt fatton och rund kropp, ändå påtaglig syra. En enkel Bourgogne som spelade sin roll väl. Passar också till stekt och grillad fisk med feta eller smakintensiva tillbehör. Det här är inget vin jag gillar att sällskapsdricka, för mig behöver det här vinet matchas med mat.
Ps. Det finns djupfryst (MSC-märkt) hummer att köpa i många butiker, och i ärlighetens namn funkar den utmärkt. Framför allt i en sådan här rätt. Men visst, kör på färsk om ekonomin tillåter. Ds.